Idag publicerar 21 professorer debattartikeln ”Gör brandområdet till ett jättelikt skyddat naturreservat” på DN debatt. Jag har nyligen bloggat om att vi behöver ett mänskligare synsätt när det gäller skydd av natur. Ett tydligare bevis på detta kan man knappast få när man läser insändarnas debattartikel. Drabbade skogsägare har precis sett sina livsverk bokstavligen gå upp i rök. Knappt har röken skingrats så kommer propåer om att staten bör inrätta ett jättelikt naturreservat eftersom marken nu är extra billig. Det är både osmakligt och respektlöst att drabbade skogsägare ska behöva läsa om detta i Dagens Nyheter. Särskilt med tanke på att de stora skogsbolagen deklarerat att de kommer att avsätta stora arealer brandskadad skog till reservat. Representanter för LRF och Mellanskog har skrivit en mycket bra replik på debattinlägget. ”Hur mycket är nog för dem som drabbats av skogsbranden?” Läs den.
I samband med den stora skogsbranden i Bodträskfors 2006 var diskussionerna likartade. Även här restes krav på att snabbt göra brandområdet till ett stort naturreservat. Jag deltog själv på flera markägarmöten tillsammans med representanter från myndigheter och försäkringsbolag. Oron bland markägare att man skulle straffas dubbelt upp var påtaglig. Först brinner skogen som man skött och vårdat ömt och sedan ska möjligheterna att få fortsätta att bruka marken tas ifrån dem. I Bodträskfors hittade man en bra lösning där Sveaskogs mark i området blev naturreservat. Idag växer ny grönskande skog i brandområdet till skogsägarnas belåtenhet.
Det kan säkert finnas markägare som är intresserade av att deras brandskadade skog skyddas i någon form. Men varför inte låta markägarna avgöra det själva, t.ex. genom att låta skogsägare anmäla områden enligt samma princip som kometprogrammet? För någon brist på stora brandpräglade naturreservat i området kommer det inte att vara.