Det är inte varje dag man hittar inslag om skog i kvällstidningarna. Jo, det är klart Tommy Hammarström, ledarskribent på Expressen brukar med jämna mellanrum rikta några ordentliga salvor till svenskt skogsbruk. Kanske är det inte en tillfällighet att jag hittade just detta filmklipp på Expressen-TV.

Även om inslaget tycks vara ett reklaminslag, kan man undra vilken bild ungdomar och allmänhet får av svenskt skogsbruk när de ser detta inslag? Med citat som ”Det kan inte vara roligt att vara ett träd” och ”Aggregatet gör maskinen till ett monster” bidrar reportern till att förvränga bilden om varför det är viktigt att bruka skog.

När får vi se media rapportera om att skogsnäringen årligen genererar exportintäkter till statskassan på ca 120 miljarder? Att effektiva skogsmaskiner är en förutsättning för ett konkurrenskraftigt skogsbruk som verkar på en global marknad?

Tänk om media istället kunde belysa att skogen är grunden för en bioekonomi och att arbetet som skogsmaskinförare är ett mycket kvalificerat jobb som kräver kunskaper om bland annat natur- och kulturmiljöer, körteknik och kunskaper i skoglig planering.