I mars skrev jag ett uppmärksammat inlägg om en skogsägare i Västerbottens inland, som dagen före julafton straffades med avstängning och krav på att betala tillbaka mer än 38 000 kronor till arbetslöshetskassan. Detta efter att skogsägaren, uppriktigt redovisat att han under helgtid, stödplanterat några timmar på sin egen skogsfastighet.

Blogginlägget uppmärksammades senare av skogsland, som även gjorde en intervju med Christer Grundström.

Nu, tre månader senare, passade jag på och ringa till Christer för att höra om han fått den hjälp som facket utlovat.

”Nej, jag har inte hört ett ljud” säger Christer. ”Jag vet inte om mitt ärende är nedlagt eller inte.  Ärendet skulle handläggas omgående, men arbetslöshetskassan svarar inte på mina mail och det är knäpptyst från facket”.

Sedan berättar Christer Grundström att han från den 11-maj, är arbetslös igen. ”Jag har anmält mig som arbetssökande och meddelat a-kassan att jag bedrivit skogsvård som bisyssla under tiden jag har haft jobb”.

Christer berättar att han kommer att vara lika ärlig nu, som förra gången han var arbetslös. Han tänker fylla i blanketterna på ett liknande sätt som när han blev straffad och återbetalningsskyldig. ”Jag tror fortfarande på att ärlighet varar längst”, säger Christer.

Jag hör på Christer, att han med all rätt, är väldigt besviken på facket. Han har själv jobbat fackligt och betalat a-kassa varje månad sedan 1975. ”Det är ju vi medlemmar som betalar ombudsmännens lön. Då tycker jag att det är rimligt att få veta hur handläggningen av mitt ärende går. De borde åtminstone svara på mina mail”, säger Christer och fortsätter;

”Eftersom det inte är ovanligt att jord- och skogsbrukare brukar ha problem med a-kassan, så tycker jag att regelverket borde tydliggöras. Jag tycker inte heller att det är rimligt att behöva betala närmare 40 000 kronor för att ha kryssat i fel ruta eller redovisat uppriktiga uppgifter. Nu ska det bli intressant att se om jag straffas av a-kassan igen”, avslutar Christer Grundström.