EU har inte någon gemensam skogspolitik. Skogsfrågorna beslutas istället av respektive medlemsstat. Med alla ländernas olika förutsättningar i Europa anser jag att vi måste slå vakt om att den svenska skogspolitiken även fortsättningsvis ska bygga på svensk lagstiftning.

Samtidigt är det många frågor inom Eu som tangerar skogen. En gemensam skogsbruksstrategi har funnits i EU sedan 1998. Kommissionen gick i september 2013 ut med ett meddelande om en ny skogsstrategi. Jag tycker förslaget till en uppdaterad skogsstrategi på det stora hela är positiv. Men omröstningen i Europaparlamentet bjöd på en liten besk eftersmak. Miljökommittén fick igenom tre ändringsförslag i sista omröstningen. Mer kommentarer runt denna omröstning hittar finns i denna artikel från skogsland.

Det verkar tyvärr som om insikten kring skogens miljö- och klimatnytta är väldigt bristfällig bland många människor. Jag läste nyligen detta inlägg om att Carlsberg har ambitionen att utveckla en biologiskt nedbrytbar flaska, främst baserad på träfiber. Jag hoppas verkligen att de lyckas. Tänk vilken enorm marknad som skulle öppna sig. För vem vill inte dricka öl eller läskedryck i klimatsmarta flaskor? En utveckling av biologiskt nedbrytbara flaskor skulle verkligen kunna göra stor skillnad. Jag undrar hur många PET-flaskor som är i omlopp runt om i världen idag? Dagens PET-flaskor marknadsförs som biologiskt nedbrytbara. Men enligt denna artikel tycks nedbrytbar plast inte leva upp till det man lovar.

Transporter av flaskor kors och tvärs över världen är förstås en stor klimatbov. Vinskribenten Mikael Mölstad reflekterar i SvD över om det är möjligt att istället för att transportera en massa vatten, kapsla in koncentrat på ett liknande sätt som Coca Cola gör med sin läskedryck.

Oavsett, så är det viktigt att våra politiker fattar beslut som innebär att vi fortsättningsvis får bruka vår skog. Genom att bruka skogen kan vi åstadkomma både miljövänligare transporter och miljövänligare flaskor.